Диня

Диня медова, солодка, садова!

  Диня. Коли ми вимовляємо це слово, то в пам’яті в мить оживають відблиски сонячного літа, яскравих кольорів, чистого безкрайнього неба. Неможливо описати розмаїття тисяч сортів динь, але у нас на слуху їх не більше 10 ” колгоспниця”, ” медова”, ” ананасна”, ” торпедо” та ін.

Історія дині бере свій початок в далекому минулому, ще в Біблії згадується вона, як райська ягода. Баштанна культура має красиву сферичну або циліндричну форму. Відтінок – може бути жовтий, білий, коричневий, зустрічаються також сорти із зеленими подовжніми смугами.

 Проте батьківщиною її за правом вважається Східна Азія (Китай, Індія). Формально, найближчим родичем східної красуні є огірок, але і позмагатися в першості розмірів з ягодами, вона також гаразд. Диня сама по собі відмінний десерт. Найчастіше її в’ялять, маринують, додають в мюслі, каші, пиріжки, різні десерти. Їдять сиру або подають з морозивом, варять варення, джем, мармелад.

Ця жовта ложно-ягода справжня вітамінна бомба. У ній присутні кремній, магній, калій, кальцій, вітамін С і залізо. Вона добре вгамовує спрагу, заспокоює нервову систему. Дієтологи призначають її в якості лікувального харчування при серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, хворобах нирок і печінки, але у зв’язку з підвищеним вмістом глюкози – категорично протипоказана діабетикам. Стигла диня може бути схожа як на тропічний фрукт, так і мати чітко виражений ванільний аромат. Це можна вигідно використати у виготовленні топпінгів

    

Ви можете придбати у фірми “Самшит ЛТД” цей дивовижний харчовий ароматизатор від компанії Symrise (Сімрайз)

Залишити відповідь