Ароматизатор Тоффі

Ароматизатор Тоффі

Розповідати про цукерки з наукової точки зору неможливо. Так і хочеться збігати до найближчої цукерні за жменькою натхнення. Важко було собі відмовити в цій солодкій втечі у робочу перерву. В магазині виявилось безлюдно. Я довго ходила поміж прилавків, поки на очі мені не потрапила жовта обгортка. «Іриска» – спалахнуло в голові. Тепер сидячи за клавіатурою і розглядаючи яскраві фантики, мені згадується дитинство. Час, коли з початкових класів мене зустрічав дідусь. У нього було дивовижно біле, кучеряве волосся і, обов’язково, цукерки для мене в кишені. Я пам’ятаю, як ми йшли зі школи і поки мій рот злипався від вершкового смаку ірисок, дідусь розповідав про свої польоти через весь континент. М’яке вересневе сонце, дідусеві історії і затиснуті в долоні фантики – робили мене найщасливішою на світі.

Виявилось, що з XV століття іриски були відомі у Франції під назвою «Таффи». Назву, яка в нас на слуху, цукерки отримали вже в кінці XX століття, через свою вражаючу схожість з пелюстки квітки «ірису». В англомовних країнах розрізняють:

тоффі (toffee) – ірис без додавання молока;

фадж (fudge) – ірис з молоком.

Липка, тягуча, помадна маса отримується шляхом уварювання згущеного молока з цукром, патокою і вершковим жиром. При варінні іноді додають кунжут, арахіс, сіль. За консистенцією ірис може бути: литим напівтвердим, тираженим, напівтвердим, тягучим. Так, наприклад, в Польщі роблять м’які молочні цукерки – «Корівка», а в США примудрилися виготовити їх з морською водою. Іриски виготовляють в формі цеглинок, квадратів або довільними. Смак тоффі дуже популярний. З ним виготовляють йогурти, морозиво, глазуровані сирки, кондитерські вироби (торти, вафлі, тістечка та ін.)

 

 

ТОВ фірма «Самшит ЛТД» має в наявності ароматизатор «Тоффі»  та  «Тоффі Іриска»німецького виробника – “Symrise”. Він стане не тільки доповнить смак цукерок, а й вигідно запрацює в тандемі з ароматизатори «Мигдаль», «Шоколад», «Молоко» та ін.